In Friesland is de klederdracht halverwege de 19e eeuw uit het straatbeeld verdwenen. de laatsten die nog in dracht liepen waren te vinden in Hindeloopen en op de boerderijen.
Een Fries paar uit Hindeloopen
Friese muil voor vrouwen.
Terwijl op de boerderijen in Friesland buitenshuis voornamelijk klompen gedragen, waren het de muilen die “thuis” ook wel gedragen werden.
Vrouwenmuilen Hindeloopen.
In Hindeloopen droegen de vrouwen naast de gebruikelijke houten klompen ook muilen, de muilen verschilden sterk van die uit de rest van Nederland. Doordat er verschillende mannen op V.O.C. schepen voeren, brachten ze vanuit Oost Indië stoffen voor de klederdracht mee, en zo ook muiltjes voor de vrouwen. de muilen waren in velours uitgevoerd met een leren zool en een sierlijk hakje.
Zwarte bandschoenen met roosje voor de vrouwen.
Op de boerderijen in Friesland werden voornamelijk klompen gedragen, maar voor de zondag en speciale gelegenheden liepen de boerinnen voor zover zij zich dat konden veroorloven, op bandschoenen versierd met een roosje op het voorblad.
Hindeloopen mannen schoenen.
In Hindeloopen was het al niet anders dan in de rest van Nederland, vrijwel iedere man liep op houten klompen, toch liep een klein deel van de mannen bij bepaalde gelegenheden op schoenen. Deze hadden meestal een hoog opgesloten voorblad, en waren voorzien van een grote zilveren gesp.
Friese mannenschoenen van de boeren dracht
De rijkere boeren in Friesland konden zich schoenen met een zilveren gesp veroorloven, en pronkten daar dan ook graag mee als ze op reis gingen.