Klederdracht schoenen Veluwe

Bandschoenen met pompoen

Op de Veluwe werden net als in de rest van Nederland vrijwel overal klompen gedragen, toch werden er met name op de zondagen wel schoenen gedragen. bijgaand dames bandschoenen met een pompoen op het voorblad, die we in Hierden wel regelmatig tegen konden komen.

Dames bandschoenen met roosje op voorblad.

Op de Veluwe waren er diverse uitvoeringen in klederdrachtschoenen, zo ook de bijgaande bandschoenen met een roosje op het voorblad, die we in Nunspeet tegen kwamen.

Dames instapschoenen met zilveren gespje.

Naast de veelvuldig gedragen klompen, waren er op de Veluwe toch ook  verschillende soorten schoenen. Dames instap schoenen bijvoorbeeld met zilveren gespen in verschillende groottes, hier de schoenen met een kleinere gesp.

Dames instapschoenen met grote gesp.

De grootte van de zilveren gespen bepaalden niet alleen het uiterlijk van de schoenen, maar gaven ook de stand op de maatschappelijke ladder aan. het zal duidelijk zijn des te groter de gesp des te groter rijkdom.

Bandschoenen met "strikkies".

In Oldebroek droegen de vrouwen ook wel de zogenaamde “strikkies” schoenen, deze naam komt voort uit het feit dat er ónder de zilveren gesp ook nog een stukje leer zat in de vorm van een strikje, deze bandschoenen leken wel op de Staphorster “strikkies” schoenen.

Het verschil is echter dat in Oldebroek de zilveren gesp rechtop staat, en in Staphorst “liggen” ze over dwars.

Dames bandschoenen met "rouwgesp"

Was een vrouw op de Veluwe in rouw, dan droegen zij speciale rouwkleding, maar ook de zilveren gespen op de schoenen werden dan vervangen door een velours exemplaar.

Jongens T- band schoenen.

Op de Veluwe liepen de meeste bewoners over het algemeen op houten klompen. Toch kon je regelmatig jongens, maar ook mannen tegenkomen die leren T-band schoenen droegen.

Heren instapschoenen met klepje

Op de Veluwe werden de effen instapschoenen met klepje op de wreef, veelvuldig gedragen. Door de week droeg vrijwel iedereen houten klompen, al dan niet met een leren bandje over de wreef.

Heren instapschoenen met elastiek en "knoopjes"

Op de Veluwe waren  er naast de effen instapschoenen ook de luxere varianten, zoals de hoog opgesloten schoenen met elastiek in de zijkanten en op de wreef “versierd” met knoopjes.

Doornspijk mannenschoenen met zilveren gesp.

Dat de mannen op de Veluwe het meestal houten klompen droegen is bekend, maar ook de instap/bandschoenen met zilveren gespen  kwamen voor.

Half hoog Heren laarsje met gesp sluiting

Dat er ook onder de mannen van de Veluwe een bepaalde trots voorkwam, kon gezien worden in de kleding, maar ook in het soort schoenen. Bij de “rijkere” boeren  werden namelijk ook wel half hoge laarsjes gedragen met een gespsluiting.

Veluwse babyschoentjes.

Op de Veluwe moesten de baby’s natuurlijk ook wat aan de voetjes hebben, daarom op bijgaande baby schoentjes.