Klederdracht schoenen Groningen

Muilen vrouwen Groningen.

In Groningen verdween de klederdracht al vele jaren geleden. Gelukkig zijn er toch nog enkele onderdelen bewaard gebleven, zoals de muilen. Het voorblad van de muilen voor vrouwen was heel kort. Wat bij de vorm opvalt is dat ze zowel van voren alsook van achteren erg spits zijn uitgevoerd. over de wreef zit een biesje, en het hakgedeelte is tot de helft van de muillengte bekleed, met aan de voorkant en kartelrandje met stompe puntjes.

Met name op de zondag droegen de vrouwen nog schoenen onder de klederdracht.

Mannen muilen Groningen

Terwijl in Groningen de muilen van de vrouwen een heel kort voorblad hadden, vallen de mannen muilen juist op door de erg hoog opgesloten voorblad.

Instapschoenen met zilveren gesp vrouw Groningen.

Omdat in Groningen de klederdracht al vele jaren niet meer gedragen wordt is het moeilijk te achterhalen hoe de schoenen er precies hebben uitgezien. wel zijn de zilveren schoengespen nagemaakt van een origineel paar uit 1900. De schoenen zijn ook uit de 19e eeuw, het is echter niet duidelijk of dit de exacte Groninger dames schoenen zijn.

Mannen instapschoenen met grote zilveren gesp Groningen

In Groningen was het net als in de rest van Nederland dat de meeste mannen en vrouwen op klompen liepen. naast de klompen voor buiten en de muilen (vaak) binnen, waren er ook wel Groningers van de gegoeden die bij bepaalde gelegenheden schoenen droegen. Natuurlijk waren de schoenen dan voorzien van grote zilveren gespen, om zo de “rijkdom” te tonen.

Instapschoenen met zilveren gesp man Groningen.

Dat rond 1900 in Groningen niet veel mannen op schoenen liepen, mag bekend zijn, maar onderling was er wel de nodige variatie in het model zilveren gespen op de schoenen.