Klederdracht schoenen Staphorst

Dames instapschoenen met middelgrote gesp

In Staphorst waren verschillende variaties in schoenen en in gespen de hier getoonde versie is uitgerust met een middelgrote zilveren gesp.

Meestal werden de houten klompen gedragen, maar op de zondag werden die ingeruild voor een paar schoenen met zilveren gespen.

Dames instapschoenen met grote gesp

In Staphorst waren er verschillende soorten zilveren gespen in omloop, van klein tot heel groot, maar deze werden uitsluiten op de zondagse kerkschoenen gedragen.

Dames bandschoenen met grote gesp

In Staphorst waren verschillende variaties in schoenen met zilveren gespen de in grootte nogal konden verschillen. de hier getoonde versie is uitgerust met een grote zilveren gesp.

Door de week werden de houten klompen gedragen, maar op de zondag werden die ingeruild voor een paar schoenen met zilveren gespen.

Dames "strikkies" bandschoenen.

In Staphorst waren er verschillende soorten zilveren gespen voor op de zondagse schoenen, maar naar catechisatie, of als er een visite afgelegd werd, droegen de dames de zogenaamde “strikkies” dit waren bandschoenen met een zilveren gesp waaronder leer zit in de vorm van een strikje.

Deze schoenen lijken op de strikkies schoenen van Oldebroek, maar in Staphorst zit de strik overdwars op het voorblad.

Rouveen kinder bandschoenen met strik

In Rouveen droegen de meisjes bandschoentjes met een strikje en een glansneusje, er word wel gedacht dat dit de voorloper geweest is van de Staphorster “strikkies”.

Heren instapschoenen met "klep"

In Staphorst waren er verschillende soorten zilveren gespen in omloop, van klein tot heel groot, maar deze werden uitsluiten op de zondagse kerkschoenen gedragen.