Klederdracht schoenen Oldebroek

Lak muilen

Als op Urk de vrouwen zondag’s naar de kerk gingen droegen ze veelal zwarte lakmuilen, daar was net als bij andere klederdrachten geen onderscheid tussen links en rechts.
De muilen waren aan de voorkant gevoerd met schapenleer (bazaan) en de achterkant bestond uit zwart lakleer met een rood randje naar voren toe uitstekend, in dit gedeelte waren vaak de initialen van de draagster aangebracht, de vóór en achterkant van de muilen waren matig rond.

Detail foto

Leren muilen

Op Urk werden door de vrouwen naast de blank geschuurde klompen vaak leren muilen gedragen. Waren de klompen voor in het werk door de week , de muilen werden meestal thuis gedragen, of ook wanneer men op visite ging.

Er zat geen verschil tussen Links en Rechts, de muilen waren aan de
voorkant gevoerd met schapenleer (bezaan) en de achterkant bestond uit zwart leer met een rood randje naar voren toe uitstekend, in dit gedeelte waren vaak de initialen van de draagster aangebracht, de vóór en achterkant van de muilen waren matig rond.

Zwart geverfde Klompen

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zwart geverfde Klompen

Op Urk droegen de mannen zwarte klompen met een “netje” op de wreef.